ANWB webinar mei 2021

‘Camping Innovation & COVID-19 Best Practices’

Innovatie, inspiratie en kennis delen - dat is het doel van de B2B webinars ‘Camp to the Future’ van ANWB Kamperen. Begin dit jaar presenteerden ons eerste webinar met als onderdeel de Uitreiking van de ANWB Camping van het Jaar Awards. In de tweede editie van het digitale ANWB-evenement duiken we in de wereld van COVID-19. Wat was de invloed daarvan op campings, hoe reageerde de campingbranche op de corona-beperkingen en wat zijn de trends die daaruit voortvloeien?

Tijdens het ANWB webinar ‘Camping Trends & COVID Best Practice’ hoor je meer over de actuele COVID-19 maatregelen in Nederland en de corona-adviezen over reizen naar het buitenland. Plus: de belangrijkste uitkomsten van het ANWB-sentimentsonderzoek 2021 onder consumenten. Verder bespreken we vier belangrijke trends die voortkomen uit COVID-19 met betrekking tot de campingbranche:

Luxe huuraccommodaties - ook in relatie tot nieuwe doelgroepen


Compleet ingerichte huuraccommodaties is al (veel) langer een trend op campings, maar die trend wordt belangrijker onder druk van COVID-19. Voor campings is het een kans om nieuwe doelgroepen te interesseren voor campingvakanties. Wat zijn de ervaringen van campings met deze nieuw doelgroep, die normaal gesproken kiest voor luxe cruise- en hotelvakanties of verre reizen. Hoe benader je deze kapitaalkrachtige, maar kritische doelgroep zonder ze koeien met gouden horens te beloven?

Grotere staanplaatsen op campings - meer privacy én veiligheid


Tot tien jaar geleden waren staanplaatsen voor tenten, caravans, vouwwagens en campers vaak niet groter dan 60 vierkante meter. Veel campings hebben inmiddels plekken van tien bij tien meter, maar de beweging naar grotere staanplaatsen is een duidelijke trend die door COVID-19 belangrijker wordt. Zoals de 270 vierkante meter ‘Presidential Pitch’ op Lanterna Camping Resort of zelfs 600 m2 op de ‘Leading Pitch’ op camping Sexten. Kunnen campings met minder, maar grotere plekken een betere omzet te behalen?

Privésanitair op kampeerplekken - comfort, privacy én veiligheid


Privésanitair op toeristische staanplaatsen is een duidelijke trend die door COVID-19 wordt aangejaagd. We kennen de familiebadkamers in sanitairgebouwen, maar staanplaatsen met privésanitair zijn als eerste volgeboekt. Daarom investeren tientallen campings in privésanitair. Maar: is dit een blijvende trend of kun je klanten lokken met mooie sanitairgebouwen op campings?

Flexibele reserveringsvoorwaarden - meer zekerheid voor consumenten


In deze onzekere tijden hebben consumenten houvast nodig. Daarom zijn flexibele reserveringsvoorwaarden belangrijk. Zodat kampeerders tot maximaal 7 dagen voor aankomst hun vakantie kosteloos kunnen annuleren of omboeken. Voor veel campings is dit een ‘hot topic’, voor anderen juist logisch. Bovendien: in de hotelwereld is dit al jaren gebruikelijk. Wanneer wordt dit algemeen geaccepteerd in de campingbranche?

Vragen van de kijkers

Tijdens het ANWB Webinar 'Camping Trends & COVID-19 Best Practices' werden er, aan hand van de paneldiscussies, veel vragen gesteld in de chatbox. Een aantal vragen gingen over hetzelfde onderwerp. We hebben de vragen gebundeld en beantwoord.

Ook voor kleine campings heeft privé sanitair op staanplaatsen een hoge prioriteit. Oplaadpunten voor elektrische auto’s is ook een kans. Door de groei van elektrische auto's zullen steeds meer gasten tenten, daktenten en vouwcaravans hebben.

Een andere kans voor kleine campings: dit is het juiste moment om in uw marketingstrategie duidelijk uit te leggen wat de voordelen van een rustige en kleine camping zijn: midden in het groen of op een afgelegen plek. Er is meer dan ooit vraag naar een rustig gelegen toevluchtsoord!”, zegt Eicke Schüürman van LeadingCampings.

Gerrit-Jan Hagedoorn (camping Beerze Bulten, Nederland) vult aan: “Als het gaat om innovaties kun je, met kleine budgetten, ook denken aan het investeren in bijzondere ervaringen in de omgeving van je camping. Zoek partners waarmee unieke arrangementen samengesteld kunnen worden. Agritoerisme is bijvoorbeeld erg trending. Maar ook met een gids de rivier op, of de natuur in met begeleide tochten waarbij een gids vertelt over historie, natuur, flora en fauna. Mijn tip zou ook zijn om te investeren in de persoonlijke benadering: hoe groter het park hoe moeilijker dat is en campinggasten willen gezien worden. Op kleine parken is dit makkelijker realiseerbaar.”

‘De staanplaats van 600 m² op camping Sexten is uniek’, reageert Eicke Schüürman. “De prijs hangt af van de diensten die een kampeerder boekt – er kan zelfs gekozen worden voor een persoonlijke butler. De normale prijs in het hoogseizoen ligt rond de 250 EUR per nacht. Dit is natuurlijk niet voor iedereen toegankelijk, maar voor wie graag pronkt met zijn creditcard, duur horloge en zijn Porsche sleutels op tafel legt als de Porsche eenmaal uit de garage van de 12 meter lange camper is gemanoeuvreerd. De staanplaatsen van 200 m² kosten in uw voorbeeld 50 tot 55 EUR plus het privé-sanitair, variërend tussen 12 en 40 EUR per nacht.”

In het voorbeeld van Caravan Park Sexten (die met de 600 m² standplaats) is de plek bedoeld voor één gezin, legt Eicke Schüürman van LeadingCampings uit. “Vergelijk het maar met de duurste suite in een vijfsterrenhotel. We hebben andere voorbeelden met LeadingCampings, zoals Hvidbjerg Strand in Denemarken, waar ze de staanplaatsen van 250 m² ook verhuren voor 2 caravans, om vakanties met verschillende generaties mogelijk te maken (grootouders, ouders en kinderen) of twee gezinnen die samen op vakantie willen. Maar je kunt die staanplaats ook voor jezelf huren als je van meer privacy en ruimte houdt.”

Gerrit-Jan Hagedoorn heeft een andere mening over extreem grote staanplaatsen, zoals 250 of zelfs 600 vierkante meter: “Ik zou aan gasten die met meerdere gezinnen komen liever meerdere plekken verhuren. Niet 3-4 gezinnen op 1 grote plek. Dat lijkt me ook niet de bedoeling van 600m2. Die plekken zijn inderdaad vergelijkbaar met de duurste suite van het hotel, zoals Eicke ook zegt. Biedt dan ook die luxe en privacy zoals hij bedoeld is, voor die ene specifieke doelgroep die daar ook voor wil betalen.”

“De meeste campings hebben inderdaad 3 tot 4 sterren”, zegt Eicke Schüürman. “Ik ben ervan overtuigd dat een slechte imitatie van een 5 sterren concept op een 3 sterren camping niet gaat werken. Privé sanitair kan zinvol zijn en de schoonmaakkosten kunnen lager zijn dan in een gezamenlijk sanitairgebouw. In feite is een dagelijkse schoonmaak niet nodig - bied het aan als iets extra’s; een plusboeking. Sanitaire units op staanplaatsen die in het laagseizoen leeg zijn hoeven niet schoongemaakt te worden, tenzij ze verhuurd zijn. Met beperkte middelen zou ik sterk aanbevelen om te zoeken naar besparingen in personeelskosten - overstappen op geautomatiseerde check-in/check-out, digitale communicatie voor de volledige klantreis.”

Gerrit-Jan Hagedoorn (Beerze Bulten): “Privé sanitair is er in allerlei soorten en maten. Als 3- en 4-sterrencamping zou je een basic badkamer kunnen aanbieden en die bijvoorbeeld elke dag schoon kunnen laten maken als extra service, tegen een bepaald tarief. Tijdens de uitzending heb ik ook geadviseerd om goed na te denken wat je met je huidige sanitair doet. Wanneer een bestaand gebouw op je terrein gerenoveerd moet worden, of vervangen, overweeg dan om privésanitair te plaatsen en het hele gebouw te laten vervallen. Voor 3-4 steren campings zou ik verder, zoals ik eerder al aangaf, inzetten op de unieke belevenissen op en rondom het park en samenwerkingen zoeken met interessante partners in het gebied. Persoonlijke aandacht is daarbij ‘key’ - op dat gebied deel ik dus niet de mening van Eicke: ik geloof niet in een check-in of check-out zonder persoonlijk contact. Campinggasten willen aandacht en die krijgen ze bij ons bedrijf.”

Eicke Schüürman: “Het is nu het juiste moment om ermee te starten. Op het gebied van huuraccommodaties – zoals stacaravans en glamping tenten - doen veel leden van LeadingCampings het al enkele jaren. De gasten accepteren het en de resultaten zijn gunstig. Kampeerders met tent, caravan of camper zijn wat sceptischer, vooral oudere kampeerders die enkel een gedrukte prijslijst kennen. Maar de tijd is rijp om de nieuwe groep kampeerders dit aan te bieden. Kampeerders die normaal gesproken een andere vorm van vakantie vieren, zijn reeds gewend aan het fenomeen van dynamische prijzen. Twee of drie leden van LeadingCampings bieden het dit jaar aan en we zullen het resultaat aan het einde van dit seizoen beoordelen. LeadingCampings is een club van individuele campings, we bemoeien ons als overkoepelende organisatie niet met prijzen. Het is aan de camping zelf om erachter te komen wat werkt en wat niet werkt. Het is niet aan te raden om te starten vanuit een onderbuikgevoel, zo zijn er handige softwaretools beschikbaar zoals ‘iDeaS revenue management’, deze gaan diep in op opbrengstenbeheer en hebben de mogelijkheid veel parameters in real-time met elkaar te vergelijken."

Gerrit-Jan Hagedoorn, camping Beerze Bulten (Nederland): “Mijn advies: starten met dynamic pricing op je eigen website. Stop met het uitprinten en publiceren van je prijzen. Alleen een prijsaanvraag via je online zoek&boek-systeem. Zo blijf je flexibel en kun je zelf de prijzen in bepaalde periodes verhogen of verlagen. Denk ook aan prijsdifferentiatie: grote plekken duurder dan kleinere en plekken op A-locaties ook wat duurder.”

“Staanplaatsen met privésanitair kunnen er soms inderdaad vreselijk uitzien, vooral als de camping niet volgeboekt is”, zegt Eicke Schüürman en ook Gerrit-Jan Hagedoorn van camping Beerze Bulten (Nederland) beaamt dat: “Daarom moet je goed nadenken over het ontwerp, en je kunt ook besluiten om alleen een bepaald gedeelte op het terrein in te richten met privésanitair. Hou er ook rekening mee dat je zulke units met sanitair ook landschappelijk goed moet integreren op je terrein”, aldus Gerrit-Jan, die aanvult dat hij ook minicampings kent die uitsluitend privésanitair hebben en niet meer investeren in een groot sanitairgebouw.” Eicke Schüürman: “Er zijn ook heel goede voorbeelden om privésanitair esthetisch goed te implementeren op je terrein. Bijvoorbeeld camping De Paal in Bergeijk, ook een LeadingCamping: Daar zijn ze half onder de grond gebouwd, en de uitgegraven grond is gebruikt om de saintairunit af te dekken. Daardoor ontstaat een soort heuvel die meteen de kampeervelden van elkaar scheidt. Een heel slimme manier, want de dam is vervolgens beplant met struiken en bloemen: perfect geïntegreerd in het landschap. De sanitaire voorzieningen eronder zijn dus onzichtbaar, perfect geïsoleerd voor de winter - geen vorst - en hebben daardoor ook minder stookkosten, ook voor warm water. Wees creatief!”, besluit Eicke Schüürman. “In deze tijd is er een grote vraag naar kamperen, en er is voor elk wat wils: leg goed uit wat je aanbiedt en beschrijf dat op een positieve manier. Neem bijvoorbeeld de afwezigheid van wifi. Dat hoeft helemaal geen slechte zaak te zijn. Maar beschrijf het dan als een Digital Detox voor iedereen die 24/7 beschikbaar moet zijn in het dagelijkse leven."

Sprekers

Eicke Schuurmann

Eicke Schüürmann Directeur van LeadingCampings

Eicke Schüürmann, directeur van LeadingCampings, een samenwerkingsverband van 36 vijfsterrencampings in 11 landen. Alles bij elkaar doet LeadingCampings 10 miljoen overnachtingen per jaar. De campings bieden een enorme diversiteit aan huuraccommodaties en veel LeadingCampings geloofden al 10 jaar in grote XXL-kampeerplaatsen. LeadingCampings is ook toonaangevend op het gebied van COVID-innovaties, waaronder flexibele boekingsvoorwaarden met een geld-terug-garantie. "Je moet toeristen vertrouwen geven in deze moeilijke tijden", zegt Eicke Schüürmann. 'Anders komen ze helemaal niet.'

Gerrit-Jan Hagedoorn

Gerrit-Jan Hagedoorn Eigenaar vijfsterren familiecamping Beerze Bulten, Nederland

Gerrit-Jan Hagedoorn is, samen met zijn vrouw Jojanneke, de derde generatie aan het roer van Vakantiepark Beerze Bulten: een vijfsterren familiecamping in Nederland. Beerze Bulten is een ANWB Topcamping die meerdere keren door de ANWB tot Camping van het Jaar werd uitgeroepen. Het vakantiepark bestaat sinds 1949 (!) en beschikt over met 550 kampeerplaatsen en 70 vakantieaccommodaties. En, sinds dit jaar: kampeerplekken met privésanitair - een rechtstreeks gevolg van COVID-19.

Danijela Zgrablic

Danijela Zgrablić Manager Lanterna Premium Camping Resort (‘Camping Adriatic by Valamar’)

Danijela Zgrablić is manager van Lanterna Premium Camping Resort, het vlaggenschip van Camping Adriatic by Valamar, een keten van luxe hotels en 11 luxe vier- en vijfsterren camping resorts in heel Kroatië. ‘Camping Adriatic by Valamar’ investeert miljoenen in het upgraden van de vakantieparken en zet nieuwe benchmarks neer voor de campingbranche. Met huuraccommodaties op campings, maar ook met complete ‘refits’ van campings. Zoals Premium Camping Resort Istra en Premium Camping Resort Krk. Valamar is koploper met COVID-maatregelen, waaronder PCR-testen en Corona Safety Managers op de campings.

Anne-Fleur Eiff

Anne-Fleur Eiff Strategisch marketeer ANWB Vakantie

Anne-Fleur Eiff is strategisch marketeer en betrokken bij de ANWB Reiswijzer. Deze Reiswijzer biedt een actueel overzicht van de 24 populairste vakantie landen, inclusief Nederland met relevante en actuele informatie m.b.t. de Coronamaatregelen per vakantieland. Tijdens het ANWB webinar geeft Anne-Fleur een update over de laatste stand van zaken met betrekking tot de COVID-situatie in Nederland, inclusief de reisadviezen naar het buitenland.

Jaap van der Linden

Jaap van der Linden Business owner ANWB Kamperen

Al 15 jaar werkzaam bij ANWB in diverse functies en de laatste vier jaar als business owner van ANWB Kamperen, onder meer verantwoordelijk voor anwbcamping.nl (camping booking platform) en Camping Key Europe. ANWB Kamperen is als marktleider verantwoordelijk voor het bereik van zo veel mogelijk Nederlandse kampeerders, met informatie en advies en relevante en persoonlijke dienstverlening, waarbij de leden van ANWB altijd een streepje voor hebben. ANWB heeft een rijke en lange traditie in de kampeermarkt en daarmee een schat aan kennis en ervaring die wij dagelijks inzetten om kampeerders, ANWB en onze partners met elkaar te verbinden.