Zes kampeertrends

De coronamaatregelen die nog altijd gelden, maken het moeilijk te voorspellen hoe we komend seizoen op vakantie gaan. Diverse kampeertrends zullen zich zeker doorzetten. We zetten er een aantal voor u op een rij.

1 Kamperen groeit sterk in populariteit

Meer Nederlanders kiezen voor kamperen als een onafhankelijke, veilige en flexibele vorm van vakantie. Vooral gezinnen wisselen hun vlieg-en hotelvakantie in voor een kampeerreis met eigen vervoer zodat zij kunnen gaan en staan waar ze willen.

2 Meer vraag naar comfort

De vraag naar huuraccommodaties en luxe voorzieningen groeit daardoor ook. Niet alleen campers en caravans, maar ook vouwwagens en tenten worden standaard met steeds meer luxe uitgerust. De mogelijkheden voor meer luxe opties nemen toe. Net als de vraag naar ruimere staanplaatsen en privé-sanitair.

3 Verkoop nieuwe kampeermiddelen stijgt

Het aantal nieuwe kampeermiddelen dat de afgelopen jaren is geregistreerd is enorm gestegen. Zo sterk zelfs dat sprake is van schaarste. Dit laatste maakt ook dat de verhuur en dan specifiek de tweedehands verhuurmarkt sterk in opkomst is. Een steeds groter aantal kampeerders met een eigen kampeermiddel is bereid hun kampeermiddel te delen met anderen. Door nieuwe technieken en speciaal daartoe ontworpen verzekeringen wordt het uitlenen of verhuren van eigen middelen steeds makkelijker.

4 Prijs en prijsvoorwaarden

De consument is bijzonder prijskritisch en is meer nog dan in het verleden alert op en gevoelig voor flexibele voorwaarden bij boeken, betalen en annuleren.

5 Kampeerbeleving

Consumenten zijn op zoek naar unieke vakantiebelevingen en gebruiken hun vakantie om culturele en sportieve ervaringen op te doen. Wij zien dat er steeds meer op specifieke thema’s wordt gezocht en geselecteerd zoals fietsen en wandelen. Ook kleine en natuurcampings worden veelvuldig gezocht en er is sprake van toename van duurzame keuzes in het selecteren van campings die zich daarvoor inspannen door alternatieve energievoorziening, hergebruik en mogelijkheden om op de camping elektrische auto’s te kunnen opladen.

6 Hele jaar door kamperen

Door zowel de voorzieningen op de campings als de uitrusting van de kampeermiddelen kan er het hele jaar door worden gekampeerd. Zeker mensen die niet aan schoolvakanties zijn gebonden en in toenemende mate hybride werken willen graag buiten de seizoenen op stap en ondernemen of overwegen ook werkvakanties.